Overslaan en naar de inhoud gaan

FASO ondersteunt en inspireert symfonie- en strijkorkesten!

Heemsteeds Philharmonisch Orkest met contrabassist Nicholas Schwartz

Tijd en plaats
zo, 07-04-2024 - 15:00
Naaldkerk, Santpoort-Noord
Programma en toelichting

Een concert voor contrabas en orkest hoor je niet vaak. Zondag 7 april is daarom een bijzondere dag. Dan soleert de Amerikaanse contrabassist en speler bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest Nicholas Schwartz bij het Heemsteeds Philharmonisch Orkest onder leiding van Dick Verhoef. De ruim zestig musici spelen in Santpoort-Noord het Concert voor contrabas en orkest, opus 3 van Sergej Koussevitzki.

Het optreden van Nicholas Schwartz wordt geflankeerd door twee indrukwekkende instrumentale composities van Dmitri Sjostakovitsj. De Ouverture op Russische en Kirgizische volksmelodieën verbeeldt een herinnering aan een bezoek aan Kirgizië, een bergachtig gebied in het zuiden van de Sovjetunie aan de grens met China.

In de beroemde Symfonie nr. 9 had Sjostakovitsj opdracht gekregen om de overwinning op Nazi-Duitsland uit te drukken. Dictator Jozef Stalin was bijzonder teleurgesteld dat het werk niet, net als de magistrale negende van Beethoven, eindigde in een apotheose met een koor en solisten. Sjostakovitsj liet zijn ongenoegen over de terreur van het Sovjetregime blijken door de vrolijke melodieën hol, gespannen of leeg te laten klinken.

Heemsteeds Philharmonisch Orkest | https://www.hpho.nl