Overslaan en naar de inhoud gaan

FASO ondersteunt en inspireert symfonie- en strijkorkesten!

HanzeOrkest schrijft op 25 november Zwolse geschiedenis met Beethovens Negende Symfonie

Tijd en plaats
za, 25-11-2023 - 20:00
Theater De Spiegel Zwolle
zo, 26-11-2023 - 14:30
Schouwburg Concertzaal Tilburg
Programma en toelichting

Bijzondere mijlpaal 
Het Zwolse HanzeOrkest bestaat 30 jaar. Het orkest  markeert dit jubileum met een de uitvoering van  dit monumentaal werk : Beethovens Negende Symfonie in d mineur. Beethoven voltooide het werk toen hij al volledig doof was. Bij de première in 1824 stond hij mee te dirigeren. Na afloop was hij niet in staat te horen hoe enthousiast het publiek was: hij moest zich omdraaien om te zien hoe uitzinnig de zaal op de uitvoering reageerde.  
Het gehele werk, dat uit vier delen bestaat, wordt geroemd als hoogtepunt van de klassieke muziek. De gewaardeerde Negende Symfonie staat tegenwoordig vooral bekend om haar zijn slotdeel, waarin koor en zangsolisten hun opwachting maken. “Alle Menschen werden Brüder” is de bekendste zin uit het gedicht van Schiller dat Beethoven in deze symfonie heeft verklankt. Het HanzeOrkest zal dit broederschap op 25 november proberen uit te dragen met het samengestelde koor en de solisten Josephine Louise Hoogstad (sopraan), Jessica Starkenburg (alt), Nick van Kuipers (tenor) en Alexander de Jong (bas). Het wordt de eerste keer dat het volledige werk in Zwolle wordt uitgevoerd. 

 

Informatie:

Kaarten voor deze bijzondere uitvoering van de negende symfonie van Beethoven via: www.zwolsetheaters.nl of via www. schouwburgconcertzaaltilburg.nl

Hanze Orkest | http://www.hanzeorkest.nl